Niet eens met schooladvies

Wanneer je het niet eens bent met het schooladvies voor je kind

De meeste scholen geven een pre-schooladvies vanaf groep 7. Zo heb je alvast een richtlijn welke onderwijsrichting het best passend is voor je zoon of dochter. Je ontvangt het definitieve schooladvies in januari, als je kind in groep 8 zit. 

 

Dit kan een vmbo-, havo- of vwo-advies zijn. Wanneer je het niet eens bent met het schooladvies, is het begrijpelijk dat je vragen hebt en wellicht verdere stappen wilt ondernemen. Het is logisch dat je het beste wilt voor je kind en bezorgd bent over de impact van het advies op de toekomst. Maar wat kun je nu het beste doen wanneer je het niet eens bent met het gegeven advies? Dat lees je in dit artikel.

 

Stap 1. Ga in gesprek met school

De meeste scholen delen het eindadvies in een oudergesprek. Is dit niet het geval of is het te summier? Ga dan het gesprek met school aan en vraag om toelichting. Probeer om de volgende punten in het gesprek naar voren te laten komen. Zo heb je na het gesprek een compleet beeld van waarom het advies gegeven is. 

 

  • Informeer naar de specifieke criteria die zijn gebruikt voor het bepalen van het advies. Hoe is naar de prestaties, toetsresultaten, werkhouding en motivatie van je kind gekeken?
  • Bespreek verschillen van inzicht. Als je merkt dat er verschillen van inzicht zijn tussen jou en de school over de capaciteiten van je kind, deel dan jouw observaties en ervaringen. Bespreek de executieve functies (zoals concentratie), prestaties en motivatie van je kind vanuit jouw perspectief en probeer samen tot een gedeeld begrip te komen.
  • Vraag om aanvullende informatie. Als aspecten van het schooladvies niet volledig duidelijk zijn, vraag dan om aanvullende informatie. Mogelijk zijn er specifieke testen, observaties of evaluaties die je kunt opvragen om een completer beeld van je kind te krijgen.
  • Bespreek mogelijke oplossingen. Als je het niet eens bent met het schooladvies, bespreek dan oplossingen en alternatieven. Misschien kan er naar aanvullende testen of aanpassing van advies gekeken worden.

 

Wellicht creëert bovenstaande begrip voor de advieskeuze van de school. Indien dit niet het geval is, en de discussie met de school te complex wordt, overweeg dan externe hulp in de vorm van bijvoorbeeld een onderwijsadviseur of mediator. Externe expertise kan soms helpen bij het vinden van een oplossing die recht doet aan de capaciteiten en behoeften van je kind.

 

Stap 2. Doorstroomtoets in februari

In februari leggen alle kinderen uit groep 8, ook kinderen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs, de doorstroomtoets (voorheen Eindtoets/Eind Cito) af. Deze toets is van groot belang voor zowel ouders als leerlingen, want het biedt de kans om het initiële schooladvies te heroverwegen op basis van recente prestaties. Doordat het een objectief toetsinstrument is, zorgt het voor gelijke kansen voor alle leerlingen. 

 

Indien een leerling aantoonbaar beter presteert op de doorstroomtoets dan het basisschooladvies dat in januari is ontvangen, dan is de basisschool verplicht het schooladvies naar boven aan te passen. Een aangepast schooladvies geeft niet alleen erkenning voor de behaalde resultaten. Het zorgt er ook voor dat je kind wél naar de school van keuze kan.

 

Valt de uitslag van de toets lager uit dan het initiële schooladvies dat in januari gegeven is? Dan verandert er niets en blijft het eerste advies staan. 

 

Bezwaarprocedures

Wanneer het bovenstaande niet heeft geleid tot een gewenste situatie, kun je als ouders bezwaar maken. In deze bezwaarprocedure wordt het advies zorgvuldig beoordeeld en indien nodig herzien. Je kunt als ouder zijnde een schriftelijk bezwaar indienen bij de school. Het bezwaarschrift moet duidelijk de redenen voor het bezwaar uiteenzetten en ondersteund worden door relevante documentatie.

 

Veel onderwijsinstellingen hebben een bezwaarcommissie die ingediende bezwaren beoordeelt. Deze commissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen. In sommige gevallen kan de bezwaarcommissie een hoorzitting organiseren waarin ouders en schoolpersoneel hun standpunten mondeling kunnen toelichten. Na het zorgvuldig overwegen van alle informatie doet de bezwaarcommissie een uitspraak. Als de bezwaren gegrond worden verklaard, kan het schooladvies worden aangepast op basis van de herziene beoordeling.

 

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke procedures kunnen variëren afhankelijk van het onderwijssysteem en de school. Het is raadzaam om de officiële richtlijnen en procedures van de betreffende school of het onderwijsorgaan te raadplegen voor gedetailleerde informatie over de bezwaarprocedure.

 

Groep 9

Het kan ook zijn dat de stap naar het voorgezet onderwijs nog iets te groot is en je kind wat meer tijd nodig heeft om te rijpen en groeien. Misschien kunnen de executieve functies van je kind nog wat beter ontwikkeld worden, of is er een vakgebied waar je kind nog in kan groeien.

 

Om kinderen beter voor te bereiden op de volgende stap, biedt Florencius Basisschool een Groep 9 aan. Groep 9 is een tussenjaar en de schakel tussen het basisonderwijs en het vo. Groep 9 begint met een nulmeting door onze zorgcoördinator op alle mogelijke fronten. Vervolgens wordt dit door de groepsleerkracht besproken met ouders en kind. Zo hebben zowel de ouders als het kind direct bij de start van het schooljaar helder aan welke doelen gewerkt gaat worden en wat het streven is. 

 

In het groep 9 jaar ontwikkelen leerlingen extra cognitieve-, sociaal-emotionele en vo-vaardigheden, zodat ze beter voorbereid naar het voortgezet onderwijs doorstromen en/of zich ontwikkelen tot een beter passend advies. De kinderen maken alvast kennis met diverse vakken van de middelbare school (wiskunde, Engels, Nederlands en nog een derde taal naar keuze) en ervaren hoe het is om met verschillende vakdocenten te werken.

 

Aan het einde van Groep 9 krijgen alle kinderen dan ook opnieuw een schooladvies. Uiteraard word je hier als ouder gedurende het schooljaar van op de hoogte gehouden. Mocht je hier wat meer informatie over willen, neem dan vooral contact op met een van onze vestigingen: Florencius Haarlem, Florencius Laren of Florencius Amstelveen.